Thursday, December 16, 2010

Positif?? Susahnyeee......

Assalamualaikum...dear blogger....saya dah malas sebenarnye nak update blog or cerita2 kat blog neh....tapi disebabkan request dari beberapa rakan terdekat, saya cube la luangkan masa untuk kongsi sedikit ape yang bermain di minda saya sejak kebelakangan neh...

Apa yang pembaca tahu tentang tekanan? Biasalah...bak kata Ben iaitu uncle Peter Parker dalam spiderman 'Great Power Comes with Great Responsibility'. Walaupun ini sekadar kata2 orang putih dalam movie, tapi saya agak tertarik dengan maksud disebaliknya. Bagi saya, bila kita semakin dewasa, sudah habis degree or ada on-going master projek, tanggungjawab kita sangat besar. Yelah, waktu-waktu macam neh masing2 mula ada kereta, duit sendiri, kerja sendiri dan mcm2 lg menandakan kita sedang bergerak ke next level dalam hidup kita.Tapi sememangnya tanggungjawab pula semakin besar dengan adanya perkara2 tersebut dalam hidup kita.

Mengeluh?? Itu perkara biasa. Kita manusia biasa, iman kita tidak sehebat Rasulullah, walaupun dibaling najis ke muka, baginda tetap mendoakan kafir2 tersebut agar diberikan petunjuk oleh Allah.Walau bagaimanapun kita tetap harus cuba kurangkan mengeluh dan bersabar atas segala dugaan malah memandangnya dari sudut positif. Seorang pakar motivasi pernah berkata, setiap perkara walaupun ia memang negatif jika kita pandang dari sudut positif maka ia akan menjadi positif. Benar atau tidak wallahualam, namun tak rugi kalau kita cuba kan? Allah pun ada pesan:

Dan sesungguhnya Kami akan memberi balasan kepada orang-orang yang bersabar…(QS. An-Nahl: 96)


Pada pendapat peribadi saya, tidak akan rugi orang2 yang bersabar kerana sesungghnya Allah akan memberi lebih banyak lagi balasan baik jika lebih banyak lagi kita bersabar.

No comments:

Post a Comment

There was an error in this gadget